Vochtmeting camper op locatie

De grootste vijand van elke integraal, semi-integraal en alkoofcamper is vocht. Nieuw of oud, elke camper krijgt vroeg of laat te maken met vochtschade. Reparatie is bijzonder kostbaar, want het vervangen van de wand van de camper is specialistenwerk en bijzonder arbeidsintensief. Laat daarom altijd voor aankoop van een camper een onafhankelijke vochtmeting uitvoeren. En als u al een camper heeft waar u zuinig op bent, is het verstandig elke twee jaar de camper te laten controleren op vochtschade en/of lekkage.

De vochtmeting voer ik uit met een professionele vochtindicator. Daarbij wordt rekening gehouden met het jaargetijde en of de camper in de periode voor de meting binnen of buiten heeft gestaan. Van de meting maak ik een verslag waarin precies aangegeven staat op welke plaatsen eventueel een verhoogde waarde is gemeten en of dit een ernstige schade is of niet.

De opbouw van een camper bestaat uit sandwichpanelen. Aan de buitenzijde is dit waterdichte beplating, gemonteerd op een houten raamwerk met isolatiemateriaal en aan de binnenzijde afgewerkt met dunne muliplex (houten) panelen. Wanneer er lekkage optreedt, bijvoorbeeld door een beschadigde kitrand of slordig gemonteerde accessoire, komt er regenwater tussen de binnen- en buitenbeplating van de camper. Dit water kan niet weg en droogt dus ook niet vanzelf op. Op den duur wordt het opgenomen door het hout, maar hout en water zijn geen goede combinatie: uiteindelijk ontstaat er schimmel en zet het rottingsproces in. Alleen door er op tijd bij te zijn, de oorzaak van de lekkage weg te nemen en eventueel aangetaste delen te vervangen is de camper te repareren. Dit is echter een kostbare zaak, dus zoals altijd geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Niet alleen bij oude campers komt vochtschade voor, ook bij hele jonge campers meet ik soms op de meest onverwachte plaatsen een verhoogd vochtgehalte. De oorzaak is dan meestal snel vast te stellen en te verhelpen, maar soms ook niet. In dat geval is nadere diagnose door een camperschadehersteller noodzakelijk.

Mijn advies is om nooit een gebruikte camper te kopen, of het nu een oud of een jong exemplaar is, zonder een onafhankelijke vochtmeting te laten uitvoeren. Reparatie loopt immers in de duizenden euro's, een vochtmeting kost slechts een fractie van dat bedrag.