Remmen

Hoe belangrijk de remmen voor een auto, caravan of camper zijn behoeft denk ik geen toelichting. Regelmatige controle en onderhoud zorgen voor een goede remwerking. Bespaar daarom nooit op de remmen: liever een remblok vervangen dat nog even mee had gekund dan eentje die al helemaal versleten is. Bij de apk worden de remmen van een auto en camper altijd gecontroleerd, maar niet schoongemaakt.  


Schijfremmen
Vrijwel alle auto's hebben op de voorwielen schijfremmen. Middenklassers, sportuitvoeringen en campers ook achter. Schijfremmen werken met een remklauw die om een ijzeren schijf gemonteerd zit. Door de remdruk zetten de remblokken zich vast en remt de auto af.
Remblokken slijten en moeten dan vervangen worden. De blokken zelf kosten in de regel niet meer dan een paar tientjes en het monteren is niet zo heel veel werk. De schijven hoeven minder vaak vervangen te worden, maar zijn wel wat duurder. Met name als te lang met versleten remblokken is doorgereden, ontstaan er groeven in de remschijven en moeten ze vernieuwd worden. Bij de apk worden altijd de dikte van de remblokken en -schijven gecontroleerd.
Een beetje roest op de remschijven, wat je vaak ziet als de auto een paar dagen heeft stilgestaan en daarvoor in de regen heeft gereden, is helemaal niet erg. Dit wordt er vanzelf 'afgeremd' en beïnvloedt het remmen zelf niet. Wel moeten de remklauwen af en toe schoongemaakt worden.  

Trommelremmen
Caravans hebben trommelremmen, net als kleinere auto's op de achterwielen. Het principe van een trommelrem is vergelijkbaar met een schijfrem, alleen knijpen de remklauwen zich niet vast om een ijzeren schijf, maar drukken de remblokken van binnenuit tegen een ijzeren deksel. Deze remschoenen slijten, net als remblokken. Een remtrommel moet af en toe van binnen schoongemaakt worden en soms ook afgesteld.  

Remvloeistof
Om druk op te bouwen in het remsysteem, wordt vloeistof in een cilinder onder druk gezet. De kwaliteit van deze remvloeistof is bepalend voor de juiste druk op alle remmen. Het is daarom belangrijk de remvloeistof van een auto of camper regelmatig te laten vervangen, minimaal om de twee jaar. Het vervangen en ontluchten van het systeem is ongeveer 30 minuten tot een uur werk.

Losbreekreminrichting
Het remsysteem van een caravan zit iets anders in elkaar. Daar zorgt de druk van in dezelfde richting als de remmende auto voor de remkracht in de (trommel-)remmen. Ook dit systeem moet regelmatig gecontroleerd, gesmeerd en schoongemaakt worden. Belangrijk is ook de regelmatige controle van de losbreekkabel. Dit dunne staalkabeltje moet bij het aankoppelen van de caravan aan de auto vastgemaakt worden aan een vast deel van de trekhaak, bijvoorbeeld een oogje naast de stekker. Mocht de caravan loskomen van de auto, dan trekt dit kabeltje de handrem van de caravan aan en breekt daarna. De caravan komt tot stilstand en schiet niet als een ongeleid projectiel over de weg.
Het komt nogal eens voor dat het breekkabeltje over het wegdek schuurt en daardoor beschadigt. Vervangen is eenvoudig en het kabeltje kost maar een paar euro. Let hier dus eens op bij het aankoppelen van de caravan.