Onderhoud 

Goed en regelmatig onderhoud is het behoud van uw auto, caravan of camper. Niet alleen wordt er naar andere dingen gekeken dan bij de apk, ook worden slijtagegevoelige delen extra gecontroleerd en worden de motorvloeistoffen aangevuld of ververst. Hoewel de kosten en frequentie van het voorgeschreven onderhoud sterk verschillen per merk en type, hoeft goed onderhoud niet overdreven duur te zijn. Zeker omdat dure reparaties ermee voorkomen kunnen worden.  


Hoe vaak een auto of camper een onderhoudsbeurt nodig heeft, verschilt per merk en type. Veel voorkomend zijn eens in de tien-, vijftien- of twintigduizend kilometer, maar ook eens in de dertig- of zelfs vijftigduizend kilometer komt voor. Meestal schrijft de fabriek het ene jaar een kleine beurt en het andere jaar een grote beurt voor, maar ook dit verschilt per merk en is uiteraard ook afhankelijk van de hoeveelheid kilometers die er gereden wordt.
Voor caravans tellen de kilometers niet, maar wordt aanbevolen om minimaal eens per jaar een inspectie te laten uitvoeren en eens per twee jaar een onderhoudsbeurt. Bij oudere caravans of als u vaak op pad gaat, is een jaarlijkse beurt aan te bevelen.  

Kleine beurt
Een 'kleine beurt' is een korte inspectie van de auto of camper. De monteur controleert een aantal standaard zaken zoals remmen, verlichting, vloeistofniveaus en banden. Bovendien wordt de motorolie ververst en een nieuw oliefilter geplaatst. Grofweg kost een kleine beurt tussen de 50 en 200 euro, al dan niet in combinatie met een apk.

Grote beurt
Ook bij een 'grote beurt' wordt de olie en het oliefilter vervangen. Daarnaast wordt er een uitvoerige controle gedaan, maar worden bijvoorbeeld ook de remmen schoongemaakt, lucht- en interieurfilter vervangen, benzine- of dieselfilter vervangen of schoongemaakt en de bougies (benzinemotor) vervangen. Soms hoort ook het vervangen van de remvloeistof en een schoonmaken en bijvullen van de airconditioning erbij. Een grote beurt kost daardoor ongeveer 200 tot 500 euro, maar dat wordt natuurlijk meer als er bijvoorbeeld ook remblokken of -schijven vervangen moeten worden. 

Caravan en camper
Naast verlichting, remmen, onderstel, banden en koppeling wordt er bij een onderhoudsbeurt van een caravan of camper ook gekeken naar een aantal zaken bij de opbouw. Denk hierbij aan de gasslang, die eens in de vijf jaar vervangen moet worden, en de elektrische installatie. Ook het smeren of afstellen van bepaalde scharnieren en rubbers wordt door veel fabrikanten voorgeschreven en dient dus tijdens een onderhoudsbeurt uitgevoerd te worden.  

Tip: bewaar altijd de facturen voor onderhoudsbeurten en reparatie, want als u uw auto, caravan of camper ooit verkoopt kunt u de koper daarmee laten zien dat u er zuinig op bent geweest en dat verhoogt natuurlijk de waarde!