Blog

Regelmatig zal ik hier een kort stukje tekst plaatsen over de dingen die mij bezighouden, die ik tegenkom tijdens mijn werk en die ik met u wil delen. Gewoon, over plezier hebben in lekker autorijden en ontspannen kamperen.  Natuurlijk kan ik het niet laten af en toe ook mijn mening te geven over alles wat met auto's, caravans en campers te maken heeft. Scherp, opiniërend en lekker leesbaar. Geniet ervan! 

 

Blog


Terug naar overzicht

18-09-2017

Laat je niet verleiden door een nieuwe apk

Halverwege de jaren tachtig werd in Nederland de apk ingevoerd, een jaarlijkse, onafhankelijke keuring voor personen- en bedrijfswagens. Het doel was het verhogen van de verkeersveiligheid: de apk ziet erop toe dat zaken als remmen en verlichting werken en de kritieke delen van de auto niet doorgeroest zijn. Want vooral dat laatste was zo'n dertig jaar geleden best een puntje, kijk maar eens naar dit legendarische filmpje. In de loop der jaren is ook het milieuaspect een belangrijke rol gaan spelen binnen de apk. Overmatige olielekkage en een te hoge uitstoot zijn tegenwoordig eveneens afkeurpunten.

Glad
De apk heeft zondermeer bijgedragen aan een veilig wagenpark. Toch is de apk geen garantie voor een probleemloze auto. De keuring, die ongeveer een half uur in beslag neemt, richt zich namelijk alleen op verkeersveiligheid en milieu. Met een distributieriem die op knappen staat komt een auto gewoon door de apk. Ook als er al drie jaar geen olie ververst is en de koppeling slipt dat het een lieve lust is mag een keurmeester de auto niet afkeuren. En geloof me, een band met twee millimeter profiel is écht glad en allerminst veilig, terwijl 1,6 millimeter pas tot afkeur leidt.

Stempel
Lachwekkend vind ik daarom de bewering die vaak gedaan wordt in advertenties van wat goedkopere occasions. 'Nieuwe apk, dus goed voor een jaar zorgeloos rijden'. Of: 'Al onze auto's zijn voorzien van een nieuwe apk, dus in topstaat.' Het kan natuurlijk, maar is niet vanzelfsprekend. De apk is geen onderhoudsbeurt, en juist regelmatig onderhoud is de sleutel tot het in goede staat houden van een auto. Kijk dus even verder dan die nieuwe apk bij aankoop van een auto en check het onderhoudsboekje. Als ook daar keurig elk jaar een stempel aan is toegevoegd is de kans op een goede auto al een stuk groter.Terug naar overzicht