Blog

Regelmatig zal ik hier een kort stukje tekst plaatsen over de dingen die mij bezighouden, die ik tegenkom tijdens mijn werk en die ik met u wil delen. Gewoon, over plezier hebben in lekker autorijden en ontspannen kamperen.  Natuurlijk kan ik het niet laten af en toe ook mijn mening te geven over alles wat met auto's, caravans en campers te maken heeft. Scherp, opiniërend en lekker leesbaar. Geniet ervan! 

 

Blog


Terug naar overzicht

23-05-2017

Waarom een paard wel?

Of het hem in het begrip paardenkracht zit weet ik niet, maar naast auto's heb ik ook iets met paarden. Vanaf jongs af aan, toen ik op een manege leerde paardrijden, heb ik het gevoel om met zo'n groot dier een eenheid te vormen heerlijk gevonden en nog altijd maak ik regelmatig mooie ritten. En als je er zo eens over nadenkt, zijn er eigenlijk heel veel parallellen te trekken tussen de hippische wereld en die van (gebruikte) auto's.

Neem bijvoorbeeld de aankoop van een paard, waarbij het vanzelfsprekend is dat er een onafhankelijke keuring van het dier uitgevoerd wordt. Het is zelfs een voorwaarde bij de aanschaf van een paard, ondersteund door de meeste verzekeraars (want ook een paard verzeker je). Er kan pas een polis worden afgesloten als er geen afwijkingen aan het dier worden gevonden tijdens zo'n uitgebreide medische controle door een dierenarts. Vrijwel elk paard wordt daarom voor aanschaf op verzoek en kosten van de mogelijke nieuwe eigenaar gekeurd. Zelfs als je geen wedstrijden wilt gaan rijden en het paard alleen voor rustige buitenritjes gebruikt, laat je het voor aankoop beoordelen. Bij duurdere (sport-)paarden hoort daar ook een scan bij en is zo'n medisch onderzoek een behoorlijk kostbare aangelegenheid. Let wel, we hebben het dan over paarden met een aanschafprijs van een gemiddelde tweedehands gezinsauto.

Niet alleen kunnen de resultaten van een medische keuring invloed hebben op de prijs, ook komen er regelmatig verborgen gebreken aan het licht die aankoop voor het doel wat de ruiter heeft niet verantwoord maken. Want het paard kan nog zo mooi lopen, beginnende artrose bijvoorbeeld zie je niet vanbuiten maar kan tot hoge medische kosten en zelfs voortijdig afscheid van het paard leiden. Een beetje plastisch geformuleerd, maar lees bovenstaande zinnen nu eens met het woord 'auto' in plaats van 'paard'? Juist, daarom dus een aankoopkeuring. Gek eigenlijk dat we aan een auto net zo veel geld uitgeven als aan een paard, we er als koper meestal nauwelijks verstand van hebben en we de verkoper vertrouwen op z'n blauwe ogen in plaats van een onafhankelijke deskundige te laten kijken. Misschien iets voor de autoverzekeraars om over na te denken.


Dit blog is ook gepubliceerd op www.driving-dutchman.nlTerug naar overzicht