Blog

Regelmatig zal ik hier een kort stukje tekst plaatsen over de dingen die mij bezighouden, die ik tegenkom tijdens mijn werk en die ik met u wil delen. Gewoon, over plezier hebben in lekker autorijden en ontspannen kamperen.  Natuurlijk kan ik het niet laten af en toe ook mijn mening te geven over alles wat met auto's, caravans en campers te maken heeft. Scherp, opiniërend en lekker leesbaar. Geniet ervan! 

 

Blog


Terug naar overzicht

20-04-2017

Afleverkosten of werkplaatsofferte?

Wie mijn blogs regelmatig leest, weet dat ik me nogal eens heb opgewonden over de afleverkosten bij een occasion. Goed nieuws, want sinds afgelopen herfst is het door de ACM (Autoriteit Financiële Markten) verboden om 'niet-vermijdbare kosten' in rekening te brengen bij de verkoop van een auto. Verplichte afleverkosten in rekening brengen, waardoor het dus niet mogelijk is om de auto te kopen voor de geadverteerde prijs, behoort hiermee tot het verleden. En ik moet zeggen, heel veel autobedrijven hebben deze boodschap goed opgepakt.

Oliebeurtje
Ja, zelfs zo goed dat steeds meer autobedrijven ervoor kiezen met een all-inprijs te werken. En dus gewoon de afleverbeurt, tien liter brandstof en zes maanden garantie bij de verkoopprijs incalculeren. Het blijft opletten, want nog lang niet iedereen doet het, maar het maakt het kiezen en kopen van een occasion wel een stuk makkelijker. Groot was dan ook mijn verbazing over de procedure van een groot dealerbedrijf. Bij het afleverpakket van vijfhonderd euro (niet verplicht) verwacht je op z'n minst een oliebeurtje, maar nee: je krijgt een werkplaatsofferte. Wa-a-a-at?

Remblokken
Letterlijk staat er: 'welk onderhoud is noodzakelijk op korte en lange termijn'. Stel je voor: je rijdt de showroom uit met je zojuist aangeschafte auto van tienduizend euro, waarbij je voor de garantie en een poetsbeurt ook nog eens vijfhonderd pietermannen extra hebt betaald. In plaats van een bos bloemen (of zit die wel bij de vijfhonderd in?) krijg je een offerte mee. Met de boodschap dat je, om het komende jaar van je zuurverdiende aanwinst te kunnen blijven genieten, toch echt de voorbanden en remblokken rondom moet laten vervangen en dat een grote onderhoudsbeurt komt er ook aankomt binnen twee maanden. Bij elkaar achthonderd euro. O ja, veel plezier met uw nieuwe auto.

Droge ogen
Toegegeven, eerlijk is het wel. Hoewel ik me moeilijk kan voorstellen dat een serieuze autoverkoper op zaterdagmorgen een occasion kan afleveren en met droge ogen en een grote glimlach een lijst mankementen meegeeft aan de nieuwe eigenaar. Dat verwacht natuurlijk niemand. Stond de auto nu voor een groothandelsprijs te koop waarbij je weet dat je minder betaalt voor minder zekerheid, dan is het nog wat anders. Maar voor een dealer? Ik vind het beschamend. En ik ben heel benieuwd wanneer deze dealer inziet dat deze methode niet echt gaan werken. Tot die tijd zoek ik een auto uit bij de buurman.

Deze blog is ook gepubliceerd op de website voor auto- en motorliefhebbers Driving DutchmanTerug naar overzicht